Boravak u prirodi

Grčka stvara Nacionalnu mrežu pešačkih staza za uživanje u prirodi

Grčka priroda

Grčko ministarstvo životne sredine objavilo je ove nedelje da počinje sa stvaranjem prve Nacionalne mreže pešačkih staza. Cilj i ideja ovakvog projekta je da lokalne zajednice zažive, jer Grčka nije samo more i plaže već i divna priroda.

Ministarstvo je pozvalo lokalne vlasti i tela u lokalnim samoupravama da podnesu svoje predloge za pešačke staze do 15 časova 31. marta 2023. godine.

PROČITAJ:  Otoni: Najzapadnije grčko ostrvo sa koga je Odisej jedva pobegao

„Pozivamo opštinske i regionalne vlasti da podnesu predloge koji će biti od koristi lokalnim zajednicama“, rekao je zamenik ministra za životnu sredinu Giorgos Amiras.

Ministarstvo je saopštilo da će dodeliti 30 miliona evra finansijskih sredstava opštinskim i regionalnim vlastima koje ispune uslove, kao i zajednici Svete Gore i drugim crkvenim telima za identifikaciju, registraciju i poboljšanje pešačkih staza u Grčkoj.

Meteori Grčka
Grčka nije samo more

Odabrane projekte koji ili unapređuju postojeću mrežu pešačkih, pešačkih i biciklističkih staza ili prave nove staze, pešačke i biciklističke rute, odnosno stvaraju i poboljšavaju rekreativna područja u odabranim delovima mreže staza će sprovesti Agencija za životnu sredinu i klimatske promene.

Od najavljenog budžeta, 20 odsto biće usmereno na projekte koje podnesu male planinske, udaljene ili ostrvske opštine, saopštilo je ministarstvo. Svaka jedinica imaće pravo na maksimalno 800.000 evra finansiranja i do 1,5 miliona evra za područja pogođena požarima.

Prema navodima ministarstva, Nacionalna mreža staza ima za cilj da zaštiti biodiverzitet putem registra. Prema planu, ministarstvo se takođe nada da će sprovesti model razvoja ekoturizma u netaknutim prirodnim područjima od višestrukih koristi za lokalne zajednice. Aktivnosti ovog ministarstva su usmerene i na to da planina Olimp postane deo UNESCO-ve kulturne i prirodne baštine do kraja ove godine.

Ministar životne sredine Kostas Skrekas rekao je da inicijativa ima za cilj da istakne šumu i kulturno bogatstvo Grčke, dajući lokalnim stanovnicima i posetiocima priliku da uživaju u jedinstvenoj lepoti zemlje.

„To su akcije koje će stvoriti posebnu dodatnu vrednost lokalnim zajednicama i same su po sebi samostalan turistički proizvod“, rekao je Skrekas.

PROČITAJ:  Planina Olimp: Prvi osvajači najvišeg vrha Olimpa u modernoj istoriji

„Staze su neraskidivo povezane sa našom arhitekturom i istorijom. Krajnje je vreme da finansiramo otvaranje, održavanje i obeležavanje staza koje štite biodiverzitet i prikazuju prirodne lepote svake lokacije“, rekao je Amiras.

Podsećamo, neke lokalne samouprave u Grčkoj ulažu velike napore da predstave svoju zajednicu kao dobro mesto za planinarenje i boravak u prirodi. Tako je opština Aristotel na Halkidikiju objavila je elektronski vodič na engleskom jeziku sa korisnim informacijama o 13 istorijskih planinarskih i biciklističkih staza, dok ostrvo Kitira postala prvo grčko ostrvo koje je razvilo “via ferrata”, posebnu mrežu staza koja kombinuje planinarenje, kanjoning i penjanje.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare