Vesti

Jamajka obučava besplatno onlajn vodiče i ugostitelje

Jamajka, plaža

Jamajka je pokrenula besplatnu online obuku za turističke radnike i najavila značajna ulaganja u svoj turistički sektor s obzirom da na to je teško pogođen pandemijom korona virusa, a čini značajan udeo u BDP-u ove ostrvske države.

Ima li lepšeg posla nego biti turistički vodič i to još na Jamajci? S obzirom na to da je turizam deo nacionalnog razvoja Jamajke, cilj ovog programa je stvaranje novih, ali i kvalitetnijih radnih mesta kako bi se poboljšao život prosečnog stanovnika Jamajke. Program se, pre svega, zasniva na održivosti turizma kroz pet osnovnih principa: novih investicija, novih tržišta, novih trustičkih proizvoda, novih partnerstava i razvoja kadrova što bi neki rekli ljudskih resursa.

PROČITAJ:  Karneval na Jamajci privlači sve više posetilaca

Ovu inicijativu pokrenuli su zajedno Centar turističkih inovacija (JCTI) i Fond za unapređenje turizma (TEF) sa partnerima. Ideja je da se pruži pomoć turističkim radnicima koji su pretrpeli ogromnu štetu i izgubili poslove usled sveopšte pandemije poznatog nam virusa.

Besplatni kursevi i dobar odziv

Ova besplatna obuka se sastoji od 11 kurseva za usavršavanje sposobnosti turističkih radnika i povećanju njihovih kvalifikacija, a od 22. aprila kada je obuka počela, svi kursevi su popunjeni jer se na njih prijavilo preko 6.500 turističkih radnika.

„Izuzetno smo ponosni što su program dobro prihvatili naši ugostiteljski radnici. U stvari, portal se srušio nekoliko trenutaka nakon našeg lansiranja zbog prevelikog interesovanja“, izjavio je ministar turizma Jamajke Hon Edmund Bartlet i dodao: „Zadovoljstvo mi je što naši radnici podržavaju i što su se priključili inicijativi. Radnici će svakako dobiti nova znanja kao i usavršiti postojeća, te će sertifikovanjem imati dodatnu potvrdu kvaliteta“.

Jamajka, plaža
Kada prođe pandemija covid-19 Jamajka će pružati bolje usluge u turizmu

Jamajka i njen turistički sektor su pretrpeli ogromne gubite zbog sveopšte situacije. Zbog zatvaranja hotela, restorana i nedostatka turista oko 160.000 radnika je izgubilo posao. Trenutno je zaposleno samo 40.000 radnika, što je 25 odsto od pređašnjeg broja. Bartlet je zbog toga izjavio da je ova inicijativa veoma važna jer njome žele da radna snaga bude kvalifikovanija kada prođe pandemija.

Dobro iskorišćen trenutak

Na Jamajci se nadaju da će ova obuka pomoći turističkim radnicima i i da će im ponuditi novi životni put. Slično kao što Japan obučava turističke radnike dok traje pandemija, tako i Jamajka koristi pravu priliku. „Nema boljeg vremena nego sada za nadogradnju i sticanje novih znanja. Ovo je pametna investicija koja će roditi dobre plodove kada se turistički sektor vrati u normalu„, zaključio je Bartlet.

PROČITAJ:  Jamajka imala najbolju zimsku turističku sezonu u istoriji

Građanima Srbije je za posetu Jamajci potrebna viza koja se nabavlja u konzulatu Jamajke u Beogradu, tako da kada prođe pandemija možete razmisliti o poseti ovoj zemlji ruma i rege muzike. Međutim, s obzirom na to da je i srpski turizam zbog pandemije pretrpeo značajne gubitke, možda Jamajčani razmisle o poseti Srbiji. Šala nije na odmet, a u svakom slučaju državljanima Jamajke viza za Srbiju nije potrebna.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare