Saveti za putovanja

Ulaznice za grčke muzeje: kupovina ulaznica online i cene

Agamemnonova maska muzeji Grčka

Ulaznice za grčke muzeje i lokalitete odavno se mogu kupiti online, što donosi korist elegantnog ulaska bez čekanja u redovima. Cene ulaznica i karata su još uvek niske, ali uskoro sledi njihovo poskupljenje, te iskoristite priliku da posetite što više muzeja u Grčkoj na vreme.

Grčka je zemlja sa najviše arheoloških muzeja na svetu, što je donekle i logično jer je kolevka evropske civilizacije kakvu je znamo. Takođe, u Grčkoj je svake godine sve više turista, a turisti su i posetioci muzeja i arheoloških lokaliteta.

Zbog svega ovoga Grčka je bila primorana da, kako bi izbegla gužve i čekanje u redovima, uvede sistem elektronske kupovine ulaznica odnosno karte koje se mogu unapred kupiti putem interneta.

Kada je sistem e-ulaznica uveden 2018. godine na 11 turističkih lokacija i muzeja u Grčkoj, prihod se povećao za 10,01 odsto u drugoj polovini te godine, gledajući u odnosu na isti period 2017. godine. Na drugim lokacijama u Grčkoj prihod je porastao za 7,16 odsto.

Sistem online prodaja ulaznica za Grčke muzeje i lokalitete, dakle, radi jer je opstao do današnjeg dana. Tome u prilog govori i činjenica da je Akropolj u Atini ostvario 60 miliona evra od poseta tokom 2023. godine.

Neki muzeji su u besplatni, ako se tako mogu nazvati. Metro u Solunu je osmišljen tako da neke metro stanice budu muzeji i pristup im je besplatan, ukoliko koristite metro.

Poskupljenje cene ulaznica za muzeje i lokalitete u Grčkoj

Međutim, svi vole pare, a ko bi rekao – pare voli i grčka vlada. Otud je prošle godine grčko Ministarsrvo kulture objavilo da će povećati cene ulaznica za arheološka nalazišta, spomenike i muzeje u Grčkoj.

PROČITAJ:  Velika sportska takmičenja uglavnom ne povećavaju turizam

Prema saopštenju cene karata biće povećane na oko 350 lokacija i muzeja pod upravom ministarstva, dakle ne važi za privatne muzeje i to iz razloga povećanja broja posetilaca.

Velik broj posetilaca muzeja u Grčkoj je boljka sa kojom se susreću mnoge države i gradovi, prepoznata kao fenomen prekomernog turizma. Takođe, ministarstvo je istaklo da su cene ulaznica za grčke muzeje već sada veoma niske, u poređenju sa evropskim prosekom.

Tačnije, nove cene ulaznica kretaće se od 5 do 30 evra.

Posejdon iz Artemizija muzej Grčka
Posejdon iz Artemizija, Narodni muzej Grčke, foto: Uroš Nedeljković

Cene ulaznica za muzeje u Grčkoj

Nove cene ulaznica za muzeje u Grčkoj, eufemistički nazvano „nova politika cena“, prema saopštenju odvijaće se u dve faze.

Tako će od 1. aprila 2024. prestati izdavanje ulaznica za više od jednog arheološkog nalazišta ili muzeja, odnosno neće biti paketa ulaznica.

Druga faza predviđa povećanje cena ulaznica od 1. aprila 2025. na osnovu posećenosti i značaja lokacije.

Pet novih kategorija ulaznica su sledeće:

  • Kategorija A – cena karte: 30 evra, uključuje glavne lokacije kao što je Akropolj u Atini,
  • Kategorija B – cena ulaznice: 20 evra, uključuje arheološka nalazišta i muzeje koje je posetilo više od 200.000 ljudi,
  • Kategorija C – cena ulaznice: 15 evra, uključuje arheološka nalazišta i muzeje koje poseti 75.000 do 200.000 ljudi,
  • Kategorija D – cena ulaznice: 10 evra, uključuje arheološka nalazišta i muzeje koji primaju od 15.000 do 75.000 ljudi,
  • Kategorija E – cena ulaznice: 5 evra, uključuje arheološka nalazišta i muzeje koje poseti manje od 15.000 ljudi.

Pored toga, ministarstvo je najavilo da će u prvoj fazi pokrenuti novu uslugu „Personalizovane posete“ za Akropolj u Atini, van uobičajenog radnog vremena. Ova opcija, koja uključuje poseban obilazak lokacije i suvenire, odnosi se na posete grupa od pet ljudi i do četiri grupe u periodu od dva sata od 7 do 9 sati ili između 20 i 22 sata. Usluga će biti proširena na druge lokacije u Fazi 2.

PROČITAJ:  Metro u Solunu u kom će stanice biti muzej i arheološka nalazišta
Akropolj Atina
Akropolj Atina ulaznice su skuplje, foto: Uroš Nedeljković

Treba napomenuti da je ranije ove godine ministarstvo pokrenulo sistem zona za posetioce na Akropolju, ograničavajući maksimalan dnevni broj posetilaca sajta na 20.000.

Nema više ulaznica za letnju i zimsku sezonu muzeja i lokaliteta

Nova politika cena koja će važiti za ulaznice za grčke muzeje takođe zamenjuje cene ulaznica za letnju i zimsku sezonu jednom tarifom tokom cele godine i dodaje još jednu „besplatnu nedelju ulaska“ svakog meseca od 1. novembra do 31. marta. To znači da pored prve nedelje svakog meseca, ulaznica poseta grčkim muzejima i lokalitetima je besplatna i svake treće nedelje u mesecu.

Korint u Grčkoj, muzej
Korint, foto: Uroš Nedeljković

Ako ste penzioner imaćete popust na ulaznice za muzeje jer će od 1. oktobra do 31. maja i dalje važiti snižene karte za starije od 65 godina iz zemalja Evropske unije, što je diskriminatorna odredba.

Takođe je i dalje na snazi još jedna diskriminatorna odredba, a to je besplatan ulaz za državljane Evropske unije do 25 godina i za državljane nečlanica Evropske unije, kao što je Srbija, do 18 godina. Besplatan ulaz ostaje za osobe sa invaliditetom, njihove pratioce i za nosioce invalidske karte.

Mikena, Grčka muzej
Mikena, foto: Uroš Nedeljković

Online kupovina ulaznica grčke muzeje i lokalitete

Online kupovina ulaznice za grčke muzeje i lokalitete izgleda da je jedini izbor ukoliko se želi unapred rezervisati poseta. Dok cene karata ne budu povećane naredne godine treba iskoristiti ovu mogućnosti i videti što više od Atine ili Soluna ili drugih lokaliteta na grčkim ostrvima poput Krita.

Kupovina karata za prevoz trajektom putem interneta u Grčkoj se do sada dobro pokazala, te pretpostavljamo da će i za muzeje i arheološke lokalitete.

Prednost kupovine ulaznica za muzeje u Grčkoj preko interneta je što još uvek postoje paketi, kao i izbor vodiča kroz sjajnu grčku kulturu. Takođe, kupovinom ulaznica za muzeje online je što se izbegava gužva i čekanje u redovima, a ovo su neke od najboljih ponuda online.

Naslovna fotografija: Uroš Nedeljković

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare