Srbija Vesti

Pevanje uz gusle proglašeno za nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a

Gusle

„Pevanje uz gusle“ upisano je na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva na 13. Međuvladinom zasedanju komiteta za nematerijalno nasleđe, navodi se u saopštenju Turističke organizacije Srbije.

Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu pripremio je nominaciju u saradnji sa Muzikološkim institutom, uz podršku Saveza guslara Srbije, guslarskih udruženja, državnih institucija, lokalnih samouprava, pojedinaca, nevladinih organizacija i stručnih udruženja.

Gusle su narodni muzički instrument s područja Balkana. Gusle iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Dalmacije imaju po jednu žicu, dok dve žice imaju gusle s područja Like i Bosanske Krajine. Žica je izrađena od trideset konjskih dlaka, kao i struna gudala.

Ovaj instrument se pravi uglavnom od javorovog drveta. Sastoji se od muzičke kutije koja je presvučena životinjskom kožom, na koju se nadovezuje dugačak vrat.

PROČITAJ:  Metro u Solunu u kom će stanice biti muzej i arheološka nalazišta

Kulturna baština nasleđena generacijama unazad oslikava identitet srpskog naroda, a materijalna i nematerijalna dobra nalaze se na listi svetske baštine UNESCO.

UNESCO je 2014. godine na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa postavio „Porodičnu slavu“ da bi 2017. godine „Kolo“, tradicionalna narodna igra takođe dobila svoje mesto na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Materijalno nasleđe iz Srbije upisano na UNESCO listu čine: manastir Studenica, Stari Ras sa Sopoćanima, srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji i Gamzigrad – Romulijana.

U okviru UNESCO programa „Pamćenje sveta“ u svetski registar kulturne dokumentacione baštine iz Srbije su upisani Arhiva Nikole Tesle (2003) i Miroslavljevo jevanđelje (2005).

PROČITAJ:  Metro u Solunu u kom će stanice biti muzej i arheološka nalazišta

Takođe je UNESCO MAB Savet, u okviru programa „Čovek i biosfera“, deo Parka prirode Golija proglasio za Rezervat biosfere Golija–Studenica.

UNESCO je 2016. godine na listu „Svetske kulturne baštine“ upisao i Stećke iz Srbije.

Naslovna fotografija: Nemanja Aćimović / Wikimedia, Izvor: TOS

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare