Srbija Vesti

Pevanje uz gusle proglašeno za nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a

Gusle

“Pevanje uz gusle” upisano je na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva na 13. Međuvladinom zasedanju komiteta za nematerijalno nasleđe, navodi se u saopštenju Turističke organizacije Srbije.

Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu pripremio je nominaciju u saradnji sa Muzikološkim institutom, uz podršku Saveza guslara Srbije, guslarskih udruženja, državnih institucija, lokalnih samouprava, pojedinaca, nevladinih organizacija i stručnih udruženja.

Gusle su narodni muzički instrument s područja Balkana. Gusle iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Dalmacije imaju po jednu žicu, dok dve žice imaju gusle s područja Like i Bosanske Krajine. Žica je izrađena od trideset konjskih dlaka, kao i struna gudala.

Ovaj instrument se pravi uglavnom od javorovog drveta. Sastoji se od muzičke kutije koja je presvučena životinjskom kožom, na koju se nadovezuje dugačak vrat.

Preporučujemo  Najkrupniji mrki medved otkriven na Tari i nazvan je Aleksandar

Kulturna baština nasleđena generacijama unazad oslikava identitet srpskog naroda, a materijalna i nematerijalna dobra nalaze se na listi svetske baštine UNESCO.

UNESCO je 2014. godine na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa postavio “Porodičnu slavu” da bi 2017. godine “Kolo”, tradicionalna narodna igra takođe dobila svoje mesto na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Materijalno nasleđe iz Srbije upisano na UNESCO listu čine: manastir Studenica, Stari Ras sa Sopoćanima, srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji i Gamzigrad – Romulijana.

U okviru UNESCO programa “Pamćenje sveta” u svetski registar kulturne dokumentacione baštine iz Srbije su upisani Arhiva Nikole Tesle (2003) i Miroslavljevo jevanđelje (2005).

Preporučujemo  Ubijanje Homolja: Cijanid za zlato

Takođe je UNESCO MAB Savet, u okviru programa “Čovek i biosfera”, deo Parka prirode Golija proglasio za Rezervat biosfere Golija–Studenica.

UNESCO je 2016. godine na listu “Svetske kulturne baštine” upisao i Stećke iz Srbije.

Naslovna fotografija: Nemanja Aćimović / Wikimedia, Izvor: TOS

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Oznake

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.