Saveti za putovanja

Prevare na putovanjima: Kada turista ispadne naivčina

Turisti

Prevare na putovanjima su sledeća najgora stvar koja može da vam se dogodi posle bolesti, posebno ako pre polaska niste uplatili putno osiguranje. Naravno, mislimo na to da vas prevari, zavrne i namagarči neko od lokalnih stanovnika u mestu na koje putujete, ne da vas partner prevari na putovanju na koje je otišao bez vas – to već spada u domen bluda, razvrata i nemorala, a ne turizma kojim se Daljine.rs bave.

Turisti često nisu upoznati sa mestima koja posećuju: ne znaju navike lokalnog stanovništva niti običaje u koja bi trebalo da se uklope, a kamoli na koje sve načine mogu biti prevareni tamo gde idu. Čak i kad ih neko na to upozori, prva reakcija im je „neće se to meni dogoditi“, ali to smo pomislili i zimus kad se u Vuhanu pojavio novi virus, pa sad pišemo i čitamo o potencijalnim prevarama koje mogu da nam se dogode na putovanjima, moleći boga da što pre uopšte dođemo u situaciju da nas neko opljačka na aerodromu u Barseloni, ili pokrade stvari iz hotelske sobe na Santoriniju.

Posle korone više nikada nemojte rezonovati da "to (nešto) neće vama da se dogodi" nego čitajte šta piše ovde, i pamtite
Posle korone više nikada nemojte rezonovati da „to (nešto) neće vama da se dogodi“ nego čitajte šta piše ovde, i pamtite

Razrađene šeme čija žrtva možete postati dele se na one jednostavne, koje sami ukapirate – naravno, pošto bude kasno da pojurite za onim kod kog je vaša pokretna imovina, i nešto složenije, posle kojih prijateljima zauvek govorite nešto poput „nikada neću saznati kako su me tada opelješili“ ili „da saznam kako me je nasamario, pa da umrem“, ako uopšte ikoga zanimaju vaše priče sa putovanja.

Da biste unapred znali šta vas čeka ili može da vas sačeka na putovanju na novu, pa čak i  omiljenu destinaciju za koju ste mislili da je znate u dušu, turistički britanski sajt Just The Flight potrudio se da sve potencijalne imovinske nedaće koje mogu da vas zadese na odmoru sakupi na jednom mestu, a iako smo dopunili listu sopstvenim iskustvom – čini nam se da lista nije konačna.

PROČITAJ:  Trajekt za Mikonos: Cena, red vožnje i kupovina karata

Prevare turista na ulici

Prevare na ulici su jedna od najčešćih vrsta prevara turista. Jednostavno, putujete na neku destinaciju van vaše zemlje čista srca, željni provoda ili kulture, kad tamo, na sred ulice neko vam nešto nudi, ili vas zamajava. Naravno, ili će vam uzeti neke pare ili će vam uzeti sve pare.

Narukvica prijateljstva

Neko će vam prići na ulici i ponuditi narukvicu prijateljstva. Ovo bi trebalo da vam bude čudno i zato što dotični ne samo da vam nije prijatelj nego ga nikada do sad niste ni videli, ali ako ste previše prijateljstki nastrojeni pa ne provalite da ćete uskoro biti opljačkani, znajte da će vam prodavac ovu narukvicu ili naplatiti čim vam je na silu stavi na ruku, ili omogućiti svom pajtašu da vas opljačka dok se vi opirete stavljanju rukavice koju niste tražili ili prepirete s njim oko cene.

Karakteristično za: Pariz, Rim, Barselonu, Kairo

Ruža za vašu devojku / Cveće za damu

Na ovo ste bar adaptirani: čovek, žena ili dete prilaze vama i vašoj devojci i nude vam ružu, nabacujući vam osećaj krivice ukoliko za svoju izabranicu ne kupite tu divnu ružu, za koji mnogi opravdano sumnjaju da potiču sa groblja.

čovek, žena ili dete prilaze vama i vašoj devojci i nude vam ružu, nabacujući vam osećaj krivice ukoliko za svoju izabranicu ne kupite tu divnu ružu, za koji mnogi opravdano sumnjaju da potiču sa groblja
Ne, ne upozoravamo vas na ovog čoveka, ovo je samo ilustracija

Karakteristično za: Pariz, Rim, Barselonu, Beograd

Ispušteni prsten

Neko će ispred vas ispustiti prsten, a onda ga pred vama podići i pitati da li je vaš. Kada odgovorite da nije, proveriće da li je zlatan, a pošto utvrdi da jeste (nije), pokušaće da vam ga proda po mnogo većoj ceni od njegove prave vrednosti. Ovde sad ipak moramo da se vratimo na pitanje krivičnog prava – ili formalne logike – i zapitamo se kako neko može da vam prodaje nešto za šta vam je unapred stavio do znanja da nije njegovo, ali očigledno da postoje ljudi kojima mogu da se prodaju i takva priča i takav prsten.

Karakteristično za: Pariz

Bačena beba

Slučajna prolaznica sa bebom u naručju će je baciti u vaše (u pitanju će najverovatnije biti lutka), a dok ste vi u kompletnom šoku i borbi sa sopstvenim rukama da vam dete ne ispadne, saučesnici ove nepredvidljive „majke“ će se ustremiti na vaše džepove i torbu.

Karakteristično za: Rim

Šibicari na ulici

Osim što u igri pogađanja ispod koje čašice se nalazi kuglica ne možete da pobedite jer su ruke šibicara brže od vašeg pogleda, znajte da su oko njega njegovi saučesnici prerušeni u posmatrače, koji će vas vrlo verovatno odžepariti dok se vi upinjete da provalite foru sa trikom koji ulični performer izvodi.

Karakteristično za: Pariz, London

Mađioničarske predstave gledajte u cirkusu
Mađioničarske predstave gledajte u cirkusu

Novčanik na putu

Na ulici ćete naići na novčanik koji izgleda kao ukraden, ispražnjen i bačen. Pri pomisli da se to može dogoditi i vašem novčaniku, mahinalno ćete posegnuti za njim, a oni koji su ga postavili na zemlju, stajaće nonšalantno i neupadljivo oko vas, memorišući mesto na kom držite svoj novčanik.

Ukoliko vam kojim slučajem ukradu pasoš, pročitajte šta smo ranije pisali i kako da se bezbedno vratite u zemlju.

Pazite ko je sve video da vam je novčanik tamo gde bi trebalo da bude
Pazite ko je sve video da vam je novčanik tamo gde bi trebalo da bude

Karakteristično za: Rim, Ukrajina

Isflekana jakna

Prolaznik ili osoba koja sedi za stolom do vašeg će manje ili više diskretno „slučajno“ prosuti nešto po vama, a onda se ponuditi da to očisti. Kad dođe do predela vašeg sakoa/jakne u kom držite šta god da tu držite, to će biti trenutak u kom ćete ostati bez toga.

Karakteristično za: Buenos Ajres, Rio de Ženerio

Čistač cipela

Ova usluga je inače uobičajena za pojedine zemlje, sa jasno istaknutom cenom pored njenog pružaoca, ali njena istanbulska varijanta se sastoji u tome da će čovek „slučajno“ ispustiti četku ispred vas, a pošto je vi podignete, ponuditi se da vam očisti cipele. Vi ćete to shvatiti kao znak zahvalnosti, ali ćete ubrzo otkriti da za njega morate da platite.

Karakteristično za: Istanbul

Prodavačica ruzmarina (Gatara)

Kod nas se ovo zove ‘proročica sudbine’ ili ‘gatara’. U Madridu će ova žena da pokuša da vam proda malo ruzmarina, govoreći da je to znak prijateljstva. Ono što vam neće reći da u paketu s tim ide gledanje u dlan koje se naplaćuje, a ako ga odbijete, čućete gomilu kletvi na svoj račun, što svakako nije prijatno iskustvo.

Karakteristično za: Madrid, Nju Delhi

Fotografisanje na ulici

Kada se sa svojim saputnikom ili saputnicima fotografišete pored neke turističke atrakcije, prići će vam slučajan prolaznik nudeći da vas sve zajedno ovekoveči na tom mestu. U najboljem slučaju će vam zatražiti koji dinar za tu uslugu, a u najgorem pobeći sa vašim mobilnim telefonom ili aparatom.

Karakteristično za: Evropu

Sigurnije je da imate selfi stik, on vas barem sigurno neće opljačkati
Sigurnije je da imate selfi stik, on vas barem sigurno neće opljačkati

Ulični muzičar, a prevarant!

Prijateljski nastrojen muzičar entuzijastičar zaustaviće vas u prolazu i ponudi vam da poslušate njegovu muziku, nakon čega će vam u ruke tutnuti svoj naizgled besplatan CD. Pomenuće kako bi mu mnogo značilo kada biste njegovu umetnost pustili nekome u vašem gradu, a kada pristanete, tražiće vam da mu platite CD koji ste upravo uzeli.

Ukoliko se udaljite, očekujte njegove drugare iz neposredne blizine koji će se na ovaj ili onaj način postarati da kupite to što niste ni želeli da kupite. Prvo što treba da pomislite je na čemu ćete pustiti CD, tako da ako vidite nekoga na ulici da svira i prodaje CD-ove, bežite za svaki slučaj!

Karakteristično za: Njujork

Ne uzimajte u ruke CD koji nemate nameru da kupite
Ne uzimajte u ruke CD koji nemate nameru da kupite

Ulični dileri droge

Dok vas voze u provod, posebno ako je reč o žurkama punog meseca, taksisti ili tuk-tuk vozači ponudiće vam neku drogu, a ukoliko je prihvatite, odjednom će se pojaviti lažni policajac nudeći vam opciju da platite poveću novčanu kaznu kako biste izbegli zatvor.

Karakteristično za: Ko Fangan

PROČITAJ:  Novogodišnji "bekpeking" - Kako da istražite svetske metropole tokom praznika

Prevare turista tokom puta

Došli ste u neko nepoznato mesto, grad ili državu i potreban vam je prevoz. Idealna situacija da budete nasamareni. Otud, planirajte putovanje na vreme i dobro obratite pažnju kada idu lokalni autobusi i vozovi.

Skup taksi

Još jedna prevara za koju mi odavno znamo: koristeći to što ne poznajete ni grad, ni cene taksija, neki od vozača istog će vas do vašeg odredišta voziti okolo naokolo, sve kako bi njihov taksimetar probio sve limite.

Karakteristično za: Ceo svet

Noćni autobus

Ako vam neko u Bangkoku ponudi jeftin autobuski prevoz, koji noću saobraća između dva grada, znajte da ćete ga na kraju platiti skuplje nego regularan, budući da će vam dok vi budete dremali pokupiti iz prtljaga sve što nađu.

Karakteristično za: Bangkok

Novac za kartu do Banjaluke

Dok čekate međugradski autobus prići će vam neko i tražiti novac za autobusku kartu jer mu fali „još malo da skupi“. Obično se radi o navodnom prikupljanju novca za kartu do Banjaluke. Zašto baš do tamo, još uvek je misterija.

Karakteristično za: Beograd

PROČITAJ:  Kako se piše: Banja Luka ili Banjaluka? Da li su tamo Gruzini ili žive u Portugaliji?

Zamena metalnog novca

U Aziji se računa svaki dinar, pa ova banalna prevara njihovim taksistima, konobarima i prodavcima znači više nego nama. Ukoliko i vi gledate svaki dinar, ova prevara funkcioniše tako što će neko od njh „slučajno“ ispustiti vaš kusur, a onda podići drugi novčič, daleko manje vrednosti, u nadi da vi nećete primetiti – kao što i nećete.

Karakteristično za: Aziju

Bušenje guma na iznajmljenom automobilu

Rentirani automobili su u turističkim mestima prilično upadljivi pa akterima ove prevare neće biti tako komplikovano da nađu vaš auto, izbuše mu gume, a onda vas prate i priskoče u pomoć baš u trenutku kad shvatite zašto se vaš auto čudno kreće. Kada prihvatite njihovu nesebičnu pomoć, pošto će ih biti više, neki će vam menjati gumu, a neki pretraživati da li u kolima imate išta vredno.

Karakteristično za: San Hoze

Džeparoši u vozu

Krcati vozovi su jedno od najpopularnijih mesta za džeparoške zasede. Dok stojite zbijeni sa vašim sapAtnicima, džeparoši će pokupiti sve što mogu iz vaših džepova ili torbi. Ali, i za ovo ste vežbali svakog jutra putujući na posao.

Karakteristično za: Evropu

Krcati prevoz je omiljeno radno mesto džeparoša
Krcati prevoz je omiljeno radno mesto džeparoša

Taksisti lopovi

Jedna od stvari koja je svakome koga vozi nepoznati taksista više puta prošla kroz glavu, redovno se dešava u Las Vegasu: dok vadi vaš prtljag, pomalo užurbani taksista će „zaboraviti“ da iz gepeka izbaci neku od vaših najmanjih torbi, ali će tako brzo uskočiti nazad u svoje vozilo, da nećete ni stići da primetite da vam nešto fali.

Karakteristično za: Las Vegas

Korumpirani saobraćajni policajci

Ukoliko ste iznajmili automobil i krećete se po propisima ka željenom mestu, pravi policajci će vas zaustaviti sa obrazloženjem da ste prekoračili brzinu i tražiti vam sumanutu svotu novca za kaznu. Njihov cilj je da se sa njima cenjkate i platite pola tog iznosa kako bi pomislili da ste dobro prošli.

Karakteristično za: Meksiko

PROČITAJ:  Uber iznajmljivanje glisera za posetu grčkim ostrvima

Prevare turista u prodavnicama

S obzirom na to da ste turista nise upoznati sa lokalnim navikama po prodavnicama i neke stvari možete smatrati kao ispoljavanje lokalne kulture. Vi ste gost u stranoj državi i nije lepo da se derete na sav glas ako vam nešto nije po volji. Međutim, lako možete biti nasankani na najbizarnije načine.

Kasirka s telefonom

Ako za kasom stoji prodavac koji deluje zauzeto kucanjem poruke, slobodno možete da pretpostavite da zapravo fotografiše vašu platnu karticu, kako bi kasnije mogao da je zameni drugom. Imamo blagih poteškoća da shvatimo kako ova prevara tačno funkcioniše, ali za svaki slučaj sačekajte da vaš prodavac skloni svoj mobilni telefon pre nego što izvadite karticu kojom ćete platiti račun.

Ukoliko vam na putu ukradu platnu karticu ili podatke sa nje, odmah je blokirajte o čemu smo već pisali.

Karakteristično za: Barselonu

Sporo brojanje kusura

Kada konobar ili kasir(ka) presporo broji kusur, to je klasična znak da se nada da ćete odustati od čekanja i ostaviti im ostatak novca. Uz to, sve su šanse da vam na kraju vrati manje novca od onoga što vam je ostala dužna, što ćete možda otkriti tek pošto iznervirani konačno napustite prodavnicu.

Karakteristično za: Evropu

Preterano jeftin nakit

Preprodavac nakita će vas upututi u sjajan način zarade koji on praktikuje. Sve što je potrebno je da od njega kupite nakit nabavljen iz lokalne juvelirnice, koji ćete u svojoj zemlji moći da preprodate po značajno većoj ceni. Treba li da napominjemo da to nije istina?

Karakteristično za: Bangkok, Nju Delhi

Lažne doznake

Oni koji se ne razbole na putovanju nekad požele svoje pare od putnog osiguranja nazad, a takvi su idealne mušterije lažnim doktorima koji nude potvrdu o tome da ste se na putu zaista razboleli, za koju vam garantuju da ćete moći da je naplatite od osiguravajuće kuće. Preskočite ovu velikodušnu ponudu, jer ćete samo vi biti prevareni na kraju.

Karakteristično za: Nju Delhi

Lažni policajac

Službeno lice u pravoj poicijskoj uniformi će vam prići i obavestiti da u gradu u kom se nalazite na odmoru kruže lažne novčanice, nudeći vam da proveri da li je neka od njih možda završila kod vas. Nakon što vam vrati novčanik koji je proverio, uvidećete da vam nedostaje nekoliko novčanica, ali pravih.

Druga varijanta ove prevare je da vam policajac zatraži pasoš ili vizu na uvid, za koje će konstatovati da postoje neke nepravilnosti i probati da vam naplati kaznu kako bi rešio taj problem.

Ne dajte svoj novčanik nikakvim policajcima po ulici
Ne dajte svoj novčanik nikakvim policajcima po ulici

Karakteristično za: Meksiko Siti, Bogota, Bukurešt, Bangkok

Lažne karte i ulaznice za muzeje i galerije

Dok čekate u dugačkom redu za ulaznicu (za šta god) pojaviće se službenik koji će vam ponuditi skuplju kartu koja vam omogućava da preskočite stajanje u redu. Kao i dotični službenik, i ona će biti lažna.

Karakteristično za: Pariz, London

Menjačnica sa lažnim kursom

Nedostaje vam domaće valute i odlazite u menjačinicu kako bi promenili novac. Međutim, na menjačnici nije isti kurs kao i u menjačnici, tako da ćete dobiti mnogo manje novca u lokalnoj valuti. Ako pokušate da se pobunite, iz menjačnice će izaći gromada od čoveka sa kojom ne biste želeli da se prepirete.

Karakteristično za: Bugarsku

PROČITAJ:  Vozom iz Rima do skijališta Kortina d’Ampeco u Dolomitima

Lokalci i deca

Lokalno stanovništvo je uglavnom predusretljivo prema turistima, ako ih nema previše. Ako vam neko napadno želi da pomogne, znajte da tu ima neki problem i da ćete ostati bez nečeg dragocenog, odnosno bićete prevareni na putovanju.

Ekstremno predusretljiv prolaznik

U nepoznatim gradovima ste često imali problem sa bankomatima ili menjačnicama, koje su možda drugačije funkcionisale od onih na koje ste navikli. Ako ste u tom trenutku poželeli da vam neki lokalac pomogne u snalaženju, ubuduće pazite šta želite jer širom Evrope nije neuobičajeno da vam ta predusretljiva osoba pruži pomoć tako što upamti vaš pin kod, a kasnije vas nađe i opljačka. Još jedna od opcija je da pobegne sa novcem koji vam je prethodno pomogao da podignete.

Karakteristično za: Evropu

bankomat
Ne prihvatajte od stranaca pomoć sa bankomatima

Prodavac mapa

Kada kupujete mapre koje vam prodavac širi ispred nosa ne bi li vam pokazao svoj proizvod, vodite računa da u okolini nema njegovih saučesnika koji će vašu uspešno odvraćenu pažnju iskoristiti da vas odžepare.

Karakteristično za: Evropu

Prosjak koji će vas odžepariti

Zanemoćali čovek ili trudna žena će vam zatražiti nešto sitno, što vam se do sad dogodilo bezbroj puta u životu, posebno ako ste dovoljno plemeniti da im svaki put zaista i udelite milostinju. U inostranstvu vam se uz to može dogoditi i da onaj kome ste pomogli osmotri gde držite novac, pa kasnije to iskoristi na neki maštovitiji način od prošenja.

Karakteristično za: Ceo svet

Ako delite sitniš, radite to obazrivo i sa veće distance
Ako delite sitniš, radite to obazrivo i sa veće distance

Besplatna masaža

Dok se opuštate na plaži, može se pojaviti neko ko bi da vam upotpuni taj ugođaj, nudeći vam masažu. Ukoliko je odbijete, dobićete ponudu za besplatnu masažu, za koju će potom ljubazni maser zahtevati da mu je platite skuplje nego da ste otišli u spa centar.

Karakteristično za: Barbados, Bahame

Znamo da je teško, ali odbijajte masaže na plažama
Znamo da je teško, ali odbijajte masaže na plažama

Startovanje na ulici

Iako je relativno realno da vam na ulici priđe zgodna žena nudeći vam da sa njom odete na piće, imajte na umu da su možda veće šanse da je po sredi profesionalka koja od vas malo kasnije može izvući mnogo više od novca za kafu. Odnosno, sešćete sa njom na piće, a račun će vas više nego neprijatno iznenaditi.

Karakteristično za: Atinu i Budimpeštu

Prolaznik koji vas ljubazno upozorava na opasnost

Oni koji upozoravaju da se u blizini nalaze džeparoši zaista mogu biti ljubazni slučajni prolaznici koji ne žele da vam se dogodi isto što i njima, ali takođe postoji mogućnost da samo žele da vide kako proveravate da li vam je novčanik na mestu,  a potom oni budu ti koji će vas par krugova kasnije opljačkati – kad ste im već pokazali gde držite novac.

Gde vam stoji novac treba da znate samo vi
Gde vam stoji novac treba da znate samo vi

Karakteristično za: Evropu

Pokvaren fotoaparat

Kada pristajete da fotografišete nekoga na ulici, imajte na umu da vam je možda predata pokvarena kamera ili da će je njeni vlasnici, kad im je budete vraćali nazad, „slučajno“ ispustiti, a onda tražiti novac za odštetu, jer ste, jasno, vi krivi.

Karakteristično za: Ceo svet

Studentkinja iz inostranstva

Još jedna od ne toliko očiglednih prevara je kada nevina studentkinja koja ne govori dobro engleski (ili neki drugi strani jezik kojim je upravo čula da vi vladate) zamoli da pomoć u sastavljanju nekih rečenica. Ova simpatična poliglotska priča može da se pretvori u pljačku ili tako što će vam na licu mesta uzeti novac ili tako što će vam ponuditi da vas povede na kafu u znak zahvalnosti, nakon čega će vam stići sumanuto veliki račun, budući da je devojka (koja je u međuvremenu nestala) u dilu sa kafedžijom.

Karakteristično za: Šangaj, Peking, Si’an

„Besplatan“ kikiriki

Vi ćete sedeti u kafiću, a neki čovek će vam prići i velikodušno vam izručiti na sto šaku ili dve orašastih plodova, za koje će vam onda tražiti da ih platite. Sličan sistem kao kada u Srbiji sednete u kafanu, donesu vam hleb koji niste naručili i potom vam ga naplate.

Karakteristično za: Rio de Ženeiro

Ako vam se jede kikiriki, kupite ga sami
Ako vam se jede kikiriki, kupite ga sami

Pomoć za pisanje razglednice

Bespomoćno dete će vam zatražiti pomoć u popunjanju razglednice, prilikom kog će vam ispričati svoju tužnu priču i zatražiti neki novac, računajući da ste se do tad dovoljno zažalili nad sirotim detetom da biste mu dali solidnu sumu od one koju imate u novčaniku.

Karakteristično za: Rim

Peticija

Još jedna fora sa jadnom malom dečicom koja često glume da su gluva, jeste molba da potpišete neku peticiju za njihovu dobrobit, uz koju vam mogu otvoreno tražiti novac za tu višu svrhu ili sami pokušati da vam ga otmu dok vi popunjavate peticiju.

Karakteristično za: Pariz

Držite se onlajn potpisivanja peticija
Držite se onlajn potpisivanja peticija – podjednako ne služe ničemu

Romska deca

Ovo je situacija koju bi trebalo da ste do sad valjda naučili da izbegnete, ali ako niste, izgledaće ovako: grupa romske dece će vas opkoliti tražeći novac, a vama će se učiniti kao najelegantniji način da se sklone od vas, da izađete u susret njihovim zahtevima, posebno ukoliko procenite – a hoćete – da će vam oni uzeti pare milom ili silom.

Karakteristično za: Rim, Milano, Firenca

Preskup ručak

Seli ste u restoran da pojedete nešto nakon napornog razgledanja grada. Nakon obroka koji i nije bio toliko dobar, stići će vam račun od koga će vam jelo presesti.

Karakteristično za: Veneciju

PROČITAJ:  Kako popularne destinacije koriste turističke takse

Prevare turista u hotelu

Prevare turista dešavaju se i kada mislite da je sve potaman. Našli ste hotel i planirate u njega udobno da se smestite – kad ne lezi vraže.

„Zatvoren“ hotel

Taksista koji vas vozi do vašeg smeštaja će pokušati da vas ubedi da se hotel u koji ste krenuli renovira, zbog čega je sada zatvoren, i ponuditi neki drugi, za koji slobodno možete da računate da je daleko skuplji. Drugi scenario je da vas odveze do smeštaja sa istim nazivom koji ima vaš, pri čemu je taj drugi neko ruglo za koje ćete pomisliti da jeste ono što ste uplatili, ali da su na internetu bile podmetnute fotografije smeštaja koje nemaju veze sa realnošću.

Ovo takođe može biti prevara, ali ne vašeg taksi vozača, već vlasnika smešaja kod kog ste planirali da odsednete.

Karakteristično za: Evropu

navigacija
Pratite lično navigaciju

Lažan poziv sa recepcije

U hotelskoj sobi vam može zazvoniti telefon, a kad se javite, čućete lažnog recepcionara koji vam saopštava da je iskrsao neki problem i da morate potvrditi svoj broj platne kartice. Ovo se uglavnom dešava noću, jer prevaranti računaju da će vas tako kasno mrzeti da se oblačite i silazite do recepcije, kako biste lično rešili dotični problem.

Karakteristično za: Ceo svet

Hotelsko osoblje

Osim poziva, lažni recepcionari se mogu i lično pojaviti na vratima vaše sobe, praveći se da su u rutinskom obilasku. Dok sa jednim budet razgovarali, drugi će probati da iz vaše sobe iznese neku vrednost.

Karakteristično za: Barselonu, Madrid

Lažan meni hrane za poneti

Računajući da će vas baš večeras mrzeti da idete napolje na večeru, lažni restorani brze hrane će vam ispod vrata proturiti isto tako lažan meni. Nakon što onlajn naručite hranu, uvidećete da ćete ne samo ostati gladni, već i da je neko zloupotrebio broj vaše platne kartice. U prevodu – nikada ne plaćajte ništa na internetu karticom koja nije namenjena samo tome, i na kojoj imate simboličnu sumu novca.

Karakteristično za: SAD

Jedna od najlepših stvari na putovanjima je obilaženje restorana, oni koji naručuju hranu možda i zaslužuju ovako nešto!
Jedna od najlepših stvari na putovanjima je obilaženje restorana, oni koji naručuju hranu možda i zaslužuju ovako nešto!
PROČITAJ:  Akropolj u Atini ostvario prihod od 60 miliona evra

Ne budite prevareni turista na putu

Svima nam se desi da budemo prevareni na putu i to nije sramota. Otud, pamet u glavu i nadamo se da ćete nakon čitanja ovog teksta biti više spremni za sve moguće pokušaje turističkih prevara. Međutim, iako se desi da vas neko namagarči – niste ni prvi ni poslednji. Čuvajte isprave, a za ostalo ćete se lakše snaći.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

8 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Marina

Ostala sam u kontaktu sa devojkom iz Austrije koju sam upoznala u Siriji pre 15tak godina. Sećam se da je ona kupila neki nakit od nekog dragog kamenja za koje su prodavci tvrdili da se nalazi samo u Siriji. Dala je neke ogromne pare za moj pojam onomad siromašnog Srpskog studenta, recimo oko 200eura. Kad se vratila u Austriju, kamenčići su počeli da se raspadaju jer su bili napravljeni od obične gline i prefarbani

Aleksandar

Dodao bih i Mađarsku kod menjačnica, pored Bugarske: ne dobijete pare na osnovu kursa jer se sitnim slovima uračunava usluga menjačnice koja se odnosi na određeni % od ukupnog iznosa koji se menja.

Veoma česta pojava u Budimpešti.

Danica

Moja mama je u Bgdu na pijaci kupila lepi mali drveni posluzavnik, koji je kao iz Afrike. I kada ga je oprala, sva braon boja se isprala. Posluzavnik nije vise braon i sjajan, ali opet ima lep oblik.

Требињац

Таксиста у Истанбулу. Приликом плаћања док чекамо на прометној улици таксиста нас пожурује. Свјетло не ради у возилу и док трепнеш, замјенио је твоју новчаницу од 50 са новчаницом од 5 лира.

Владимир

Iako sam danima pratio kurs soma u Uzbekistanu. Regularni i na crno. Opet odmah po dolasku u Taškent sam bio prevaren od strane taksiste. Zamenio mi 100dolara! Dobio sam 60000 umesto 86000soma. Imače je kurs tamo jedno veliko ludilo. Do skoro je najveća novčanica bila 1000soma. 1 dolar je oko 8000.

Hadži Kuvar

Italijani stvarno znaju da namame na jeftin meni. Kao salata, testenina i kolač za 15ak evra. Al zato nemate uvid u cenovnik pića. Pa malo pivo platite 13evra. Zato uvek tražite kartu pića.

deda

dva koktela na Ocean Drive-u u Miami beachu $150 🙂

sudski prevodioc

ono kad vam nedovoljni stručni prevode zvanična dokumenta (umesto sudskih prevodioca) pa donesete ista i saznate da to nije kako treba a vi debelo platili …