Vesti

“Skloništa od korone” na AirBnB-u kažnjavaće se u Velikoj Britaniji

AirBnB smeštaj

Britanska vlada preti kaznama domaćinima koji Airbnb platformu koriste za oglašavanje svojih nekretnina kao “sklonište od Covid-19”. U vreme pandemije neki se snalaze na neuobičajene načine koji su tržišno logični, ali su nemoralni i – protivzakoniti.

BBC-jeva istraga otkrila je domaćine koji su svoja imanja na selu opisala kao “savršenu za izolaciju sa porodicom”, te će se oni suočiti s novim zakonima o korona virusu kojima je uređeno da smeštaj za odmor treba pružiti samo radnicima koji se moraju samoizolovati.

Opis smeštaja koji je uklonjen nakon pisanja BBC-ja, izvor: BBC News
Opis smeštaja koji je uklonjen nakon pisanja BBC-ja, izvor: BBC News

U odgovoru na istragu redakcije BBC News, ministar turizma Najdžel Hadlston, rekao je da je njihov stav jasan. “Nužno putovanje ne uključuje odmore, slobodno vreme i posete drugim kućama – i ljudi moraju ostati u svom osnovnom prebivalištu. Neverovatno je neodgovorno i opasno da neki vlasnici nekretnina sebe reklamiraju kao ‘povlačenje u izolaciju’. Danas pišemo kompanijama da ih podsetimo na njihovu odgovornost u ovom trenutku”, i dodao je da se pojedinci i preduzeća mogu suočiti sa novčanim kaznama do 960 funti za kršenje ovih pravila.

“Želimo da domaćini i gosti poštuju pravila i nemamo toleranciju za domaćine koji ignorišu savete o zdravlju i putovanjima. Vlada je postavila jasne smernice o ograničenim uslovima pod kojima je dozvoljeno putovanje i preduzeli smo brojne korake da podržimo ove mere. Domaćini u Velikoj Britaniji takođe otvaraju svoje domove Ministarstvu zdravlja i drugim zdravstvenim radnicima kao deo globalne inicijative koja je videla više od 100.000 mesta za boravak do sada“, navodi se u saopštenju kompanije AirBnB.

Podsećamo, Airbnb je omogućio gostima širom sveta da otkazuju rezervacije do 31. maja uz povrat novca, a tvrdi da će domaćinima platiti ukupno 200 miliona funti za pokriće otkaza.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama