Viza za Laos više nije problem, niti je bauk, pogotovo kako je vlada Laosa uvela elektronske vize za posetu ovoj lepoj zemlji.

Ako ste stanovnik Azije direktni letovi do Laosa nisu bili problem jer ih ima i jeftini su. Ako ste iz Severne Amerike, sa Bliskog Istoka, iz Evrope, a pogotovo Srbije – dobijanje vize za Laos nije bio lak postupak.

Međutim, vlasti Laosa su uvele dugo očekivani program dobijanja elektronskih viza, počevši od 8. jula ove godine. Ovaj program omogućava većini putnika da dobiju vizu pre nego što slete na aerodrom, s obzirom na to da je vizu i do sada bilo moguće dobiti pri sletanju, ali to je stvaralo velike gužve, a često i probleme.

Za posetu Laosu je do uvođenja eVize jedini način njenog dobijanja bio viza po dolasku. Sa eVizom turisti će moći boraviti do 30 dana u Laosu, a za nju će platiti 10 američkih dolara. Ministar spoljnih poslova Laosa, Sulemhaj Komasit, izjavio je da će ova odluka o izdavanju elektronskih viza pomoći strancima da lakše posete njegovu zemlju i da će pospešiti laoska partnersrtva sa međunarodnom zajednicom. Takođe, lokalna infrastruktura će biti unapređena kroz ovaj program s obzirom na to da je 80% putne mreže neasfaltirano.

Online viza za Laos

Ovaj sistem elektronske vize će omogućiti putnicima da pošalju formular za vizu elektronskim putem i da je na isti način plate. Kada se zahtev pošalje na ovaj način, nadležne službe Laosa će poslati aplikantu na adresu elektronske pošte poruku u kojoj mu je viza odobrena. Naravno, ukoliko nema prepreka da bude odobrena. Pasoš mora da važi još najmanje 6 meseci od dobijanja vize, tako da proverite na vreme kada vam ističe pasoš kako ne bi bili odbijeni za vizu.

Predivna priroda u Laosu, autor: Christian Bowman / Flickr

Predivna priroda u Laosu, autor: Christian Bowman / Flickr

Sa ovim mejlom posetioci će moći ući u Laos nakon što ga na zahtev pokažu imigracionim službenicima, koji će im odobriti boravak u državi.

Svi posetioci treba da znaju da je sa eVizom ulazak u NDR Laos je moguć preko graničnih prelaza na međunarodnom aerodromu Vataj – “Wattay International Airport” i preko mosta laosko-tajlandskog prijateljstva 1 – “Lao – Thai Friendship Bridge 1”.

Laos se nalazi u središtu poluostrva Indokine i okružen je Mjanmarom, Kinom, Vijetnamom, Kambodžom i Tajlandom. Zemlja je bogata neverovatnim biljnim i životinjskim svetom, ali i jedinstvenom istorijom i kulturnim nasleđem, tako da s obzirom na lagani postupak dobijanja vize, ukoliko budete u prilici neka vam Laos bude na obaveznoj listi.

  • Na ovom linku se možete prijaviti za elektronsku vizu za Laos: EViza Laos

Pratite Daljine.rs i na Fejsbuku, na Tviteru i na Instagramu.

19Shares

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.