Po belom svetu

Najčistije plaže na svetu: Njihova voda je toliko čista i nestvarna da deluju kao fatomorgana

Zbog toga što pojedini korali ili karbonatne stene igraju posebnu ulogu u vodenim površinama, bilo da je reč o okeanima, morima, jezerima ili rekama, neke od njih jednostavno izgledaju mnogo lepše od ostalih, a neke imaju toliko čistu vodu nestvarne boje da je teško poverovati da zaista postoje.

Kada govorimo o plažama, često se u prvi plan ističe sitan pesak na kom biste zauvek mogli da se sunčate i gledate u pučinu, ali svi znamo da on ne znači mnogo bez kristalno čiste vode u koju sa njega možete da uskočite. Evo top liste plavetnila u koje bi ljudi širom sveta najradije uronili čim ih ugledaju.

Lampeduza, Sicilija, Italija

Lampeduza
Lampeduza, Italija

Kao najveće i najlepše u grupi Pelagijskih ostrva u srednjem delu Sredozemnog mora, između Malte i TunisaLampeduza zavređuje da je posetite zbog same svoje pozicije, ali ono što je njen najjači adut jeste fantastična voda: svetlucajuća, kristalna i elektro-plava. Najpopularnija plaža na ostrvu je Zečija plaža sa brojnim uvalama okruženim krečnjačkim stenama.

PROČITAJ:  Italija: Bel Paese - Zemlja po meri čoveka

Bonito, Brazil

Bonito, Brazil
Bonito, Brazil

Zhavaljujući visokoj koncentraciji karbonatnih stena koje važe za prirodni filter, reke brazilske opštine Bonito, koja pripada Minas Žerais, jednoj od 26 brazilskih država, su izuzetno čiste i plave – toliko da je ceo ovaj predeo bio nazivan Karibima Centralno-zapadnog regiona Brazila. Najveći estuar na svetu Rio de la Plata, nastao spajanjem ušća reka Parana i Urugvaj u Atlantski okean, dramatično plave boje, jako je popularan među roniocima zbog providnosti njegove vode i bogatog podvodnog života.

PROČITAJ:  Samos - grčko ostrvo koje ne radi ponedeljkom

Jezero Pukaki, Južno ostrvo, Novi Zeland

Jezero Pukaki, Novi Zeland
Jezero Pukaki, Novi Zeland

Najveće od tri planinska jezera Južnog ostrva na Novom Zelandu ima toliko nestvarno plavu vodu da izgleda kao da je iz neke filmske scene. Osim toga što jeste bilo i to – nalazilo se u brojnim kadrovima filmske trilogije Gospodar prstenova – površina Pukakija nije nikakav specijalni efekat budući da boja vode potiče od sitnog kamenja u jezeru koje reflektuje plavu svetlost i jezeru daje blistavi sjaj.

PROČITAJ:  U Grčku će se putovati od 1. jula, možda

Maldivi

Maldivi
Maldivi

Obilazak najplavljih vodenih površina na svetu ne bi bio potpun bez Maldiva poznatih po tirkizno plavoj vodi koja deluje nestvarno, toliko da brodovi koji njom plove često izgledaju kao da lebde iznad vode. Kao da već nije dovoljno blistava, nedavno je doslovno sijala na nenaseljenom ostrvu Vadu, a uzrok tome je bila hemijska reakcija poznata kao bioluminescencija (koja se dešava kada fitoplanktoni emituju svetlost) zahvaljujući kojoj su turisti mogli da uživaju u natprirodnoj lepoti čak i u mraku.

PROČITAJ:  Direktni letovi iz Niša do Krfa od jula kompanijom Ryanair

Navagio zaliv, Zakintos, Grčka

Navađo, Zakintos
Navađo, Zakintos

Iako brojne plaže u Grčkoj izgledaju kao da su uramljene smaragdno plavom bojom, postoji nešto posebno kod zaliva Navagio od čije lepote zastaje dah. Morska voda Navagia svoju čistoću i savršenost duguje najverovatnije tome što je u pitanju zaštićena oblast, s čije se obe strane pružaju strme litice, a oni koji bi da uživaju u tom prizoru treba da slede putokaze manastira Svetog Đorđa u blizini, odakle puca pogled na Navagio, celom njegovom dužinom.

PROČITAJ:  Činjenice o Grčkoj koje morate znati pre nego što krenete na put

Eksuma, Bahami

Eksuma, Bahami
Eksuma, Bahami

Voda koja okružuje ovo ostrvo je toliko natprirodno plava i čista da deluje kao da ste u bazenu bez granica. Prelepi zaliv je miran i topao preko cele godine, a s obzirom na to da temperatura vode retko kad pada ispod 22 stepena u njoj se može kupati čak i u zimskim mesecima (od decembra do februara). Eksuma je najpoznatija po Plaži svinja koja je tako nazvana zbog kolonije divljih svinja koje naseljavaju ovaj predeo.

PROČITAJ:  Navike u ishrani koje promenite kada duže boravite u Italiji

Jezero Morena, Kanada

Jezero Moren, Kanada
Jezero Morena, Kanada

Ukoliko vam ovo jezero deluje poznato, to je zato što izgleda toliko savršeno da je korišćeno kao pozadina za Windows, Blackberry i Palm softvere, brojne Androidove proizvode, pa čak i na staroj kanadskoj novčanici od 20 dolara. Jezero locirano u prvom kanadskom nacionalnom parku Banf, ovo jezero svoju lepotu duguje glečerskim sedimentima koji potiču sa okolnih glečera. Iako je jezero Morena često zasenjeno većim i mnogo posećenijim jezerom Luis, njegova prednost je što je  – osim što je podjednako lepo – i to što je daleko mirnije.

PROČITAJ:  Ko carinicima ne da šifru od mobilnog platiće kaznu

Ostrvo Boracej, Filipini

Boracej, Filipini
Boracej, Filipini

Malo ostrvo čije su nadaleko poznate plaže od belog peska dobile brojne nagrade od turističkih publikacija, osim po njima poznato je i po tome što spada u jednu od najposećenijih turističkih destinacija za odmor, a boja njegove vode ostaje neprikosnovena. Plitka, staklasta voda koja okružuje ovo ostrvo ima providnost koju biste očekivali jedino od hotelskih bazena, a njena tirkizna boja je toliko intenzivna da biste se zaprepastili.

PROČITAJ:  Šta je porez na prekomerni turizam i ko će ga plaćati?

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.