Srbija

Golubac dobija marinu za pristanak brodova i hotel tipa luksuzni

Srbija

Golubac uskoro dobija pristanište za brodove odnosno marinu. Vlada Srbije donela je Uredbu o utvrđivanju lučkog područja pristaništa za posebne namene – marine u Golupcu koja je zvanično objavljena 31. jula ove godine. Pored marine, u Golupcu će se graditi i luksuzan hotel.

PROČITAJ:  Golubačka tvrđava je otvorena za posetioce, ovo su cene ulaznica

U Uredbom se utvrđuje se lučko područje pristaništa za posebne namene – marine u Golupcu u skladu sa Strategijom razvoja vodnog saobraćaja Republike Srbije od 2015. do 2025. godine, dokumentima prostornog i urbanističkog planiranja i planskim dokumentima koji se odnose na upravljanje vodama.

Lučko područje iz uredbe čini katastarska parcela broj 7360/4 upisana u list nepokretnosti broj 4877 KO Golubac, ukupne površine 67 ara i 41 m², a na osnovu Uredbe izvršiće se zabeležba lučkog područja i prava preče kupovine Republike Srbije na lučkoj infrastrukturi i suprastrukturi u katastru nepokretnosti.

Agencija za upravljanje lukama dostaviće potrebnu dokumentaciju nadležnom pravobranilaštvu koje će izvršiti sprovođenje zabeležbe.

Strategija ne šljivi pandemiju

U strategiji razvoja vodnog turizma od 2015. do 2025. godine navodi se da će se lokacija budućeg putničkog pristaništa za brodove u Golupcu odrediti u dogovoru sa nadležnim organom lokalne samouprave, a to se u Uredbi izričito ne navodi.

PROČITAJ:  Biciklom u Golubac novom stazom

Strategija navodi da kao posledica ekstremno visokih voda i obustave plovidbe na reci Dunav u zemljama centralne Evrope uključujući i obustave plovidbe koje su proglasile kapetanije u sektorima Bezdan, Apatin, Bačka Palanka i Novi Sad (juni 2013. godine) nije ostvaren ukupan broj najavljenih pristajanja, a kaže se da je značajno napomenuti da je ustaljena praksa da se više od 90% pristajanja brodova realizuje u Beogradu i Novom Sadu.

Golubačka tvrđava, foto: Tanja Tepavac
Više od 90% pristajanja brodova se ostvaruje u Beogradu i Novom Sadu. foto: Tanja Tepavac

Pristaništa za koje lokalne samouprave pokreću inicijative za njihovo osnivanje i za koje bi trebalo obezbediti pristanišnu infrastrukturu i suprastrukturu koja bi ispunila postojeće zakonske zahteve, kao i zahteve brodarstava, turističkih operatera i putnika su: Apatin, Bačka Palanka, Sremski Karlovci, Smederevo, Kostolac, Veliko Gradište, Golubac, Lepenski Vir, Kladovo, Sremska Mitrovica, Senta i Kanjiža.

PROČITAJ:  Naplaćuje se fotografisanje na Golubačkoj tvrđavi

S obzirom na veoma malu udaljenost Golupca, Lepenskog Vira i Velikog Gradišta i postojanje pristaništa u Donjem Milanovcu, postavlja se pitanje svrsishodnosti gradnje ovolikih prstaništa u Đerdapu, koji je nacionalni park, a od skora i geopark. Ako se u obzir uzme i trenutna pandemiološka situacija, te neizvesnost oporavka putovanja, posebno krstarenja, postavlja se pitanje da li je ova uredba opravdana u trenutnom vremenu i trenutnim prilikama.

PROČITAJ:  Vaučeri za odmor u Srbiji za 2024. godinu

Međutim, strategija razvoja turizma Republike Srbije posebnu pažnju posvećuje promociji Dunava, čija se realizacija vrši kroz do sada urađenih 14 master planova, od kojih se na Dunav odnose četiri master plana iz kojih su proistekli predloženi prioritetni projekti, navodi se u studiji razvoja turizma u Srbiji i dodaje da se kao prioritet u oblasti razvoja turizma na Dunavu utvrđuje stimulisanje investicionih aktivnosti u obnovu postojeće i izgradnju nove.

PROČITAJ:  Kruzeri zagađuju 10 puta više nego svi automobili u Evropi

Zanimljivo je da u Studiji postoji podatak da kruzeri na unutrašnjim plovnim putevima, kao način putovanja imaju stalan trend rasta koji na svetskom nivou iznosi od 5% do 14% u zavisnosti od dominantnih hidroloških uslova na plovnim putevima, što je de facto zastareo podatak i smatramo da bi Vlada Srbije trebalo da se ravna prema aktuelnim projekcijama, a ne prema projekcijama koje su bile u „zlatno doba turizma“.

Luksuzan hotel u Golupcu?

U Golupcu, pored izgradnje marine za pristanište brodova, u planu i izgradnja luksuznog hotela, rekao je za eKapiju predsenik opštine Nebojša Mijović naglasivši da je planirano je da se izgradi hotel visoke kategorije sa pratećim sadržajima. Dodao je da je reč o domaćem investitoru i da očekuju da radovi krenu do kraja godine.

Zašto je hotel „luksuzne kategorije“ potreban na ovom mestu, nije najjasnije, ako se uzme u obzir prosečan srpski džep i da hotelijeri u vreme pandemije traže pomoć od države, kao i da putnici kruzera koji eventualno budu pristajali u Golubac, nakon posete tvrđave neće ostvarivati noćenja. Međutim, pretpostavljamo da svako ima svoju računicu.

Van toga, u Golupcu je u toku uređenje plaže i uređenje sadašnje Gornje marine i nastavak gradnje šetno-biciklističke staze od Golupca do Golubačke tvrđave. Tako će Golubac će na ovom mestu dobiti marinu sa početka teksta koja će imati upravnu zgradu i oko sto vezova za smeštaj raznih plovila i jahti. Mijović navodi da je obezbeđena je projektna dokumentacija i građevinska dozvola, kao i da je u republičkom planu je da bude do 2024. godine.

PROČITAJ:  Novi granični prelaz Usije (Golubac) - Moldava Nova (Rumunija) i to - trajektom

Naslovna fotografija: Tanja Tepavac

 

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare