Po belom svetu

Vodič za letovanje u doba korone: Koje opcije imaju građani Srbije?

letovanje

Leto je na izmaku, na more vam se ide više nego ikad, a pravila se menjaju iz časa u čas: u većini zemalja u regionu državljani Srbije moraju u karantin ili mogu da uđu uz negativan test na virus korona.

Ukoliko ste zbunjeni i ne znate kuda možete, a kuda ne možete da putujete iz Srbije – niste jedini. Situacija se menja iz časa u čas – mnoge države u koje su državljani Srbije početkom jula mogli slobodno da uđu, uvele su obavezan karantin ili zabranile ulazak. Zbog toga smo napravili mali vodič u koje zemlje je moguće ući i na koji način.

PROČITAJ:  Kuda se iz Srbije može putovati bez PCR testa i kakva su pravila za okolne države

Koje su poslednje vesti?

Dobre vesti za državljane Srbije koji žele na letovanje – Crna Gora od 15. avgusta otvara granica sa Srbijom, ali i Bosnom i Hercegovinom, Albanijom i Makedonijom, rekao je za televiziju Vijesti direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša. Za ulazak u Crnu Goru najverovatnije će biti potreban negativan PCR test ili serološki ELISA test, rekao je Mugoša i dodao da se ta zemlja nalazi u fazi poravnanja krive i da se ne očekuje rizik od povećanja broja obolelih.

Bar, Crna Gora
Ko nema problem sa dostojanstvom, od danas može da letuje i u Crnoj Gori, koja je konačno odlučila da pusti Srbe na svoju teritoriju

Među poslednjim zemljama koje su pooštrile mere je Austrija, u kojoj živi veliki broj državljana Srbije i drugih zemalja bivše Jugoslavije. Ljudi koji žive u „rizičnim regionima“ – a tu spadaju sve zemlje Balkana – moraju na granici da pokažu PCR test koji ne sme biti stariji od tri dana. Ukoliko nemaju takav test moraju u samoizolaciju, a u roku od 48 sati moraju o svom trošku da ga urade. U suprotnom sledi kazna od 1.450 evra. Ove mere stupile su na snagu 27. jula.

Bugarska vlada je za to vreme odlučila da državljanima Srbije omogući ulaz u tu zemlju sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata. I Francuska je zabranila ulaz državljanima Srbije, a francuska ambasada u Beogradu objavila ko je izuzet od zabrane. Ranije je i Italija dodala Srbiju, Crnu Goru i Kosovo na listu rizičnih zemalja, objavio je 16. jula Roberto Speranca, ministar zdravlja te zemlje. „Onima koji su bili u tim državama u poslednjih 14 dana zabranjeno je da uđu ili prolaze kroz Italiju“, napisao je Speranca na Tviteru.

Prethodno je i Vlada Mađarske donela nove mere – od 15. jula, državljani Srbije pri ulasku u zemlju moraju u dvonedeljni karantin koji mogu da prekinu posle nedelju dana ukoliko testiranje na virus korona pokaže da su negativni. Pre Mađarske, strože mere za državljane Srbije uvele su i Hrvatska, Severna Makedonija, Grčka, Holandija i Velika Britanija. Lista koju su ažurirali ambasadori EU predstavlja preporuku za zemlje članice prilikom odlučivanja o tome za koje treće zemlje će biti otvorene njihove granice. U Savetu EU naglašavaju da preporuka „nema zakonski karakter“, a da su zemlje članice „odgovorne za primenu sadržaja preporuke“, piše RTS.

Da li možete u Grčku i koja pravila su na snazi?

Za sada ne. Grčka je 5. jula zatvorila sve drumske prelaze za državljane Srbije, a obustavljen je i avio-saobraćaj, uključujući i čarter letove. Ne zna se do kada će mere ostati na snazi. Do početka jula je turistima iz Srbije za ulaz u Grčku jedini otvoreni pravac bio preko Bugarske, na prelazu Promahonas. Prelaz Evzoni, na granici sa Severnom Makedonijom, preko kojeg ide većina onih koji žele na grčko more, bio je otvoren 1. jula samo na nekoliko sati. Početkom jula je registrovano nekoliko državljana Srbije koji su zaraženi virusom korona i to na letovalištima na Tasosu, Krfu, Halkidikiju i u blizini Kavale, prenose mediji.

Grčka
U Grčku smo pre samo nekoliko nedelja mogli da odemo, ali onda je sve pošlo po zlu

Koje su još države objavile nove mere za građane Srbije?

Za državljane Srbije i Crne Gore zatvorene su i granice Holandije.

„Odluka Holandije da otvori granice za državljane Srbije i Crne Gore je promenjena. To znači da stanovnici ove dve države ne mogu da uđu u Holandiju zbog najnovijeg razvoja Kovida-19″, navodi se u poruci objavljenoj na Tviteru holandske ambasade u Beograda.

Velika Britanija saopštila je da će državljani Srbije od 10. jula moći da putuju u Veliku Britaniju i po dolasku neće morati u dvonedeljni karantin. Međutim, na dan stupanja novih mera, 10. jula, Velika Britanija je oklonila Srbiju sa spiska država kojima je dozvoljen ulaz bez karantina. Karantin u trajanju od 14 dana obavezan je za sve građane Srbije, kojima je po novim merama dozvoljen ulazak u Nemačku, saopštila je Ambasada Nemačke u Beogradu. Nemačka je meću prvima objavila listu zemalja koje nisu članice Evropske unije, a čiji građani mogu da uđu u zemlju, međutim, na njoj nije bilo Srbije. Ipak, kasnije je Ambasada Nemačke u Beogradu saopštila da od 2. jula počinje sa ublažavanjem mera na granicama za državljane Srbije. „Srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Savezne Republike Nemačke, kao i srpskim državljanima u cilju poslovnog ili nužnog porodičnog putovanja, ulazak u Nemačku će biti dozvoljen pod ovim dole navedenim pretpostavkama“, piše na sajtu ambasade gde se navode uslovi putovanja. „Za sva druga putovanja koja nisu preko potrebna, ostaju na snazi ograničenja kretanja za ulazak u Nemačku zbog povećanog broja novozaraženih u Srbiji“, objavila je Ambasada.

Austrija je izdala upozorenje za svoje građane koji nameravaju da putuju u države Zapadnog Balkana koje nisu deo Evropske unije, a zabrana ulaska za državljane Srbije ostaje na snazi. Za osobe za austrijskim državljanstvom obavezan je karantin nakon povratka za prostora Zapadnog Balkana ili negativan test na korona virus.

Srbija ostaje na listi rizičnih zemalja i u Švajcarskoj. Švajcarska savezna vlada objavila je da će od 20. jula otvoriti granice za državljane 13 zemalja van Evropske unije, ali na toj listi nema Srbije. Sve zemlje navode da će se mere menjati na dve nedelje zavisno od epidemiološke situacije.

Gde možete da putujete u regionu?

U Crnu Goru, Hrvatsku i Severnu Makedoniju ulazak je moguć samo uz negativan test na virus korona ili karantin. Jedino su granice Bosne i Hercegovine otvorene za državljane Srbije.

U Neum su otišli svi koji su tamo mogli da stanu, tako da ta opcija postoji samo u teoriji

Hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je listu zemalja čijim stanovnicima je dozvoljen ulaz u Hrvatsku. Među njima nije Srbija, međutim stanovnici Srbije mogu u Hrvatsku ukoliko ispunjavaju uslove navedene na sajtu Civilne zaštite Hrvatske. Iz Srbije u Hrvatsku mogu zdravstveni radnici, zdravstveni istraživači i saradnici, stručnjaci za brigu o starijima, osobe koje zahtevaju hitno medicinsko lečenje. Ulaz je dozvoljen prekograničnim radnicima, prevoznicima robe, policijskim službenicima, službama i timovima Civilne zaštite, osoblju međunarodnih organizacija. Dozvoljena su i turistička i poslovna putovanja u Hrvatsku, ali je potreban dokaz o svrsi putovanja, kao i negativan test na korona virus ili dvonedeljni karantin. Dozvoljen je ulazak i osobama koje putuju zbog školovanja, smrtnih slučajeva u porodici ili odlaska na sahranu. Sve najnovije informacije o tome šta je potrebno kao dokaz za ulaz u Hrvatsku moguće je naći na sajtu.

Za ulazak u Severnu Makedoniju potreban je negativan PCR test ne stariji od 72 sata – odluku je donela Vlada Severne Makedonije na predlog Komisije za zarazne boleti zbog znatnog širenja virusa u regionu.

Gde možete na more?

Sa zatvaranjem granica Bugarske, letovanje u regionu, makar do kraja jula, deluje neizvesno. Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru moguć je jedino uz negativan test, a ulazak u Sloveniju uz obavezan karantin od 14 dana. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da su granice Albanije, Turske i Španije otvorene za srpske turiste, kao i granice Egipta i Tunisa gde je na snazi nasumično testiranje na virus korona na graničnim prelazima. I Italija je od 1. jula otvorila granice. Ipak, u Italiju na more možete samo ukoliko planirate da ostanete duže od dve nedelje, jer je Ambasada Italija saopštila da je ulazak u zemlju moguć uz obaveznu samoizolaciju i medicinski nadzor u trajanju od 14 dana.

tunis, more
U Tunisu se rade nasumična testiranja na COVID 19

Kuda možemo, a kuda ne možemo da putujemo?

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je potrebno da se građani, koji planiraju putovanje, svakodnevno informišu o novim merama jer se situacija menja iz dana u dan. Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije objavilo je spisak mera koje su na snazi za državljane Srbije na graničnim prelazima u državama širom sveta. Savet Evropske unije preporučio je da se putovanje u zemlje članice Evropski unije dozvoli državljanima sledećih zemalja:

 • Alžir
 • Australija
 • Kanada
 • Gruzija
 • Japan
 • Crna Gora (uklonjena sa spiska 14. jula)
 • Maroko
 • Novi Zeland
 • Ruanda
 • Srbija (uklonjena sa spiska 14. jula)
 • Južna Koreja
 • Tajland
 • Tunis
 • Urugvaj
 • Kina (zavisno od mera koje Kina bude uvela za stanovnike Evropske unije)

U preporuci se ističe da je spisak načinjen u skladu sa epidemiološkom situacijom u datim zemljama. Preporuke nisu obavezujuće i svaka država samostalno odlučuje o granicama. Kriterijumi na osnovu kojih je sastavljen ovaj spisak zemalja su epidemiološka situacija i mere koje konkretna država preduzima u borbi sa epidemijom, a preporuka je da se spisak ažurira na svake dve nedelje.

Izvor: BBC News

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare