Saveti za putovanja

Trajekt za Krit: cena, kupovina karata i red vožnje

Trajekt za Krit cena i kupovina karata online

Trajekt za Krit polazi iz luke Pirej blizu Atine i neophodan je ukoliko kolima idete na Krit. U suprotnom, na Krit idete avionom i ovaj tekst nije za vas.

Krit je poslednjih godina veoma popularano grčko ostrvo i mnogi se odlučuju da do Krita krenu autom. Razlozi su mnogi, a neki od njih su da je cena rent-a-cara poslednjih godina previsoka, a bez kola na ostrvu se ne može. Kada kažemo na ostrvu, mislimo pre svega to što je Krit najveće grčko ostrvo i da ukoliko nešto želite da vidite osim smeštaja, prevoz po ostrvu vam je neophodan.

Kolima na Krit

Kako bi kolima došli na Krit, potrebno je prvo da krenete, prođete Srbiju, Makedoniju i uđete u Grčku. Ovaj put nije kratak i informativno od Beograda do luke Pirej iz koje polazi trajekt za Krit ima oko 1.100 kilometara. To je nekih 12 sati vožnje bez pravljenja pauza i bez gužve na granicama. Srećom kamere Preševo pokazuju trenutno stanje te se možete odlučiti za alternativni granični prelaz.

Ne zaboravite na putarine u Grčkoj koje će vas od graničnog prelaza Evzoni do luke Pirej u jednom pravcu koštati 35,65 evra.

PROČITAJ:  Cena putarine kroz Severnu Makedoniju ka Grčkoj i Ohridu 2024

Dakle, ukoliko je gužva na graničnom prelazu Preševo – Tabanovce između Srbije i Makedonije, dobra alternativa je granični prelaz Prohor Pčinjski. Isto tako, ako vidite kolonu na gračničnom prelazu Bogorodica – Evzoni između Makedonije i Grčke, dobra alternativa je granični prelaz Medžitlija – Niki kod Bitolja, ali onda je savet da do luke Pirej idete drugim auto-putem Egnatia-Odos i u tom slučaju put je duži sat i po vremena, odnosno ukupno je 1.200 kilometara.

Drugi put, preko graničnog prelaza Medžitlija – Niki, gde ćete se kasnije kod mesta Kozani uključiti na auto-put Egnatia Odos je dobar ukoliko želite da napravite pauzu otprilike na pola puta ili da prespavate na Ohridskom jezeru. Inače, to je isti put kojim se ide do luke Igumenica gde se čeka trajekt za Krf, odnosno ako se isključite kod mesta Jonija (Janjina) put kojim se ide do Lefkade, luke Astakos i luke Kilini gde se čeka trajekt za Kefaloniju, odnosno trajekt za Zakintos. Razlika je što ćete produžiti dalje za Atinu, zapravo luku Pirej.

Ovim putem putarine u Grčkoj će vas od mesta Kozani do luke Pirej koštati 46,35 evra.

PROČITAJ:  Cena putarina u Grčkoj i kroz Grčku

Na vama je odluka kojim putem ćete ići kako bi došli do Pireja i čekali trajekt za Krit.

Trajekt za Krit iz luke Pirej

Trajekt za Krit iz luke Pirej polazi nekoliko puta dnevno i red vožnje koji je siguran je 9h i 10h ujutro, 18h i 21h i 22h uveče. Vožnja trajektom do Krita traje između 8,5 i 9,5 sati. Ukoliko vam odgovara, preporuka je noćni ferry. Iz Pireja takođe polazi i trajekt za Mikonos.

Luke na Kritu ne koje pristiže trajekt iz Pireja su (Iraklion) Heraklion, Hanja (Chania), Kisamos (Kissamos) i Sitia, a koju luku ćete izabrati zavisi od toga gde ste smešteni.

Ukoliko dođete ranije u luku Pirej sigurno ćete imati čime da popunite vreme. Ako ste mislili da je to samo luka, pogrešili ste. Pirej je danas prilično mondensko mesto, a vreme možete prekratiti i odlaskom u Arheološki muzej u Pireju.

PROČITAJ:  Air Serbia direktno do Hanje na Kritu

Cena trajekta za Krit

Cena karata za trajekt zavisi od trajektnog prevoznika i od luke na Kritu do koje će vas trajekt prevesti.

Tako, informacije radi prevoz trajektom za Krit za dve osobe i automobil košta od oko 167 evra, ali se karte za ferry mogu naći i za 137 evra zavisi do koje luke odete.. Naravno, sve važi za jedan pravac trajektom do Krita. Inače, trajekti u Grčkoj važe za jedne od najskupljih u Evropi.

S obzirom na udaljenost Krita od kontinentalne Grčke, ova cena trajekta je pristojna, s obzirom na to pošto je trajekt za Skijatos, koji je mnogo bliži kopnu.

Treba napomenuti da su cene važeče za putnički automobil srednje klase, dužine do 4,5 metara. Ukoliko vučete kamp prikolicu, idete kamperom na Krit, motorciklom i slično, cene trajekta su drugačije.

Kupovina karata za trajekt za Krit

Karte za trajekt za Krit se mogu kupiti unapred i elektronski što je i preporuka, s obzirom na popularnost ostrva i velike letnje gužve. Do Krita je lakše od kako je uvedena nova linija kompanije Minoan lines do Hanje, odnosno mesta Souda. Preći toliki put, a nemati unapred karte za trajekt je zanimljiva odluka. Kako bilo, preporuka je kupovina karata preko kompanije Ferryhopper.

Kartu možete kupiti i ovde dole. Takođe možete videti i red vožnje, ali i izabrati broj putnika, automobil, starost dece što je bitno kod popusta, kao i da li putujete sa kućnim ljubimcem ili ne.

Naravno izaberite da li iz luke Pirej idete trajektom za Iraklion (Heraklion), luku Hanja (Chania), Kisamos (Kissamos) ili Sitia.

Prilikom završetka kupovine karata unosom vaših podataka možete izabrati da li želite da imate kabinu u kojoj možete prespavati, sa jednim ili dva kreveta, ali to povećava cenu karte.

Na trajektu za Krit

Kartu za trajekt za Krit ne plaćaju deca do 5 godina, a deca starosti od 5 do 12 godina plaćaju pola cene karte. Dalje popuste za trajekt imaju osobe sa invaliditetom od 50%, dok se drugi popusti odnose na studente, penzionere, vojnike i slično, ali grčke državljane.

Popust na trajekt kod nekih kompanija je moguć u slučaju kupovine povratne karte, ali to proverite prilikom kupovine.

Ukoliko trajekt ne dođe ili otkaže prevoz ili vi otkažete kartu – kao putnik trajektom i potrošač imate prava na povraćaj novca.

Na svakom trajektu postoji restoran i kafić tako da sa osveženjem nećete imati problema. Na trajekt se može uneti hrana i piće.

Karte za muzeje i lokalitete na Kritu

Pošto ste trajektom došli na Krit i imate spostveni prevoz kolima, pored predivnih plaža verovatno ćete poželeti da posetite neke od mnogobrojnih muzeja na ostrvu.

Najpopularnija je svakako Palata u Knososu iz minojskog doba, ali i mnogi drugi lokaliteti. S obzirom na velike gužve i vrućinu po kojoj je Krit poznat u špicu sezone, najbolje je da karte za muzeje i izlete kupite unpred kako biste izbegli čekanja u redu po vrućini.

Ovo je ponuda ulaznica za muzeje i palate na Kritu, uz opasku da je od ove godine ulaz u sve muzeje u Grčkoj skuplji, kao i da će narednih godina biti još skuplji.

Napišite nam u komentarima kojim trajektom ste išli na Krit i kakva su vam iskustva.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Minoj

Trajekt za Krit je standardan, ali uzeli smo kabinu i fino prespavali do Krita. Preporuka svima. Karte smo kupili ovde preko sajta i nije bilo nikakve gnjavaže. Pozdrav sa (vetrovitog) Krita!